Zaaiui

De ui is van oorsprong afkomstig uit het zuidwesten van Azië. De Verenigde Staten en Egypte zijn de grootste producenten, daarop volgen India, Mexico en Spanje en China.

Uien afkomstig uit Egypte en Californië zijn het meest geschikt voor uienpoeder. Nederland is een zeer grote uienproducent maar deze uien zijn niet geschikt om te drogen, maar geschikt voor de versmarkt.

De familie, het geslacht en de soort worden hieronder beschreven:
Orde:        Asparagales
Familie:    Alliaceae
Geslacht:  Allium (Wikipedia, 2014)

Teelt:
In principe kunnen zaaiuien op een groot aantal grondsoorten worden geteeld. Bij voorkeur geniet de ui van lichte klei- en zavelgronden waarvan de structuur en waterhuishouding in orde zijn. Zandgronden zijn in mindere maten geschikt in verband met stuifgevoeligheid en het feit dat op zandgronden de problemen met onkruid meestal groter zijn.

Zaaiuien worden op een diepte van 1,5 tot 3 cm diep gezaaid. Dit is afhankelijk van de grondsoort. De uien worden op bedden van 150 cm breed gezaaid. Op één bed worden 5 rijtjes gezaaid.

Zaaiuien zijn erg gevoelig voor stengelaaltjes. Deze aaltjes veroorzaken de kroefziekte. Hierbij misvormen de planten, ze krijgen plaatselijk opgezwollen en gedraaide bladeren. Aantasting in een jong uiengewas leidt tot plantwegval.
Verder hebben zaaiuien last van insecten als de preimot, trips, mineervlieg en uienvlieg. Ook zijn er een aantal schimmels waar de zaaiui gevoelig voor is, namelijk; fusarium, koprot en witrot.

Na de teelt worden zaaiuien machinaal gerooid en ingeschuurd voor de bewaring. Tijdens deze processen is het van beland dat er voldoende aandacht wordt gegeven aan beschadigingen. Beschadigingen veroorzaken namelijk zwakke plekken die kunnen gaan rotten.

Doel:

  • Consumptie
  • Uienpoeder

 

Bron: Biobased Innovations Garden Rusthoeve

Meer info