Miscanthus of olifantsgras

Miscanthus is een meerjarig gras. Het gewas wordt ook wel olifantsgras genoemd. Het is in staat om zonlicht op een efficiënte manier om te zetten in biomassa bij hoge temperatuur en met een minimum aan water. De oorsprong van dit gewas komt uit tropische regio’s van Afrika en Zuid-Azië.

Het is een geslacht van ongeveer 15 soorten overblijvende grassen. Het soort dat in Nederland voornamelijk wordt geteeld is de Miscanthus Sinensis Giganteus.

Teelt
Miscanthus is een meerjarige gewas en wordt elk jaar gehakseld. De jaarlijkse oogst geeft de teler een vast inkomen. De plant kan in één groeiseizoen meer dan 3,5 meter groeien. Zijn voortbestaan wordt verzekerd door rhizomen of wortelstokken. De rhizomen worden in de bovenlaag van de bodem gevormd. Na twee tot drie jaar is een dichte wortelmat gevormd die de uitloging van stikstof tegengaat. De hoeveelheid biomassa kan vanaf het tweede jaar oplopen van twintig tot vijfentwintig ton droge stof per hectare. (enerpedia, 2013)

Doel

  • De hoofdtoepassing van Miscanthus is wel het produceren van energie.
  • Dankzij het lage vochtpercentage bij de oogst is het interessant om de vezels van de Miscanthus ook te verwerken in lichtgewicht vezelplanten.
  • Daarnaast is het tegenwoordig ook interessant om Miscanthus te gebruiken als stalstrooisel. Miscanthus heeft een groot absorberend vermogen. Dankzij de poreuze kern van de stengels.
  • Uit onderzoek is gebleken dat er van olifantengras ook papier gemaakt kan worden. Dit kan de import van vezels verminderen en zo kosten besparen.

 

Bron: Biobased Innovations Garden Rusthoeve

Meer info