Blauwe honingbes of Haskap

De honingbes is een fruitsoort die vanouds populair is in Japan. Ook in Rusland, Siberie en Oost-Europa wordt deze bessensoort veel geteeld. De honingbes staat ook bekend als blauwe honingbes, Siberische blauwe bes, meibes, junibes en Haskap.

De bes wordt geroemd door het zeer vroege tijdstip van rijping van de bessen (vanaf midden mei). De bessen zijn donkerblauw en hebben als ze rijp zijn een zoete smaak. De bes bevat een hoog gehalte aan ascorbinezuur en flavanoïden.
Nadeel op dit moment is nog dat de honingbes volgens de officiële wetgeving niet mag worden verhandeld in Europa.

Teelt
De planten van de honingbes zijn zeer goed bestand tegen kou. De honingbes is zelfbestuivend, maar betere resultaten worden bereikt als twee rassen dicht bij elkaar worden geplant en elkaar kunnen bestuiven. De plant is weinig ziektegevoelig en heeft weinig verzorging nodig. De honingbes is zowel machinaal als handmatig te oogsten.

Doel
De bessen zijn goed te verwerken vanwege de zoete smaak. Ze kunnen zowel vers worden gegeten of verwerkt tot jam, sap, moes of compote. Ook is het sap bruikbaar als grondstof voor wijn en siroop.

Bron: Proeftuin.eu, Delphy

Meer info