Erwt

De erwt komt oorspronkelijk uit Azië en uit Turkije. Erwten staan er om bekend dat de vruchten vol met proteïne zitten. Het wordt daarom veel gebruikt als voor menselijke consumptie en veevoer.

Teelt
Erwten worden in gematigde zones op aarde aangeplant. Erwten kan op elke goed gedraineerde, humus- en kalkrijke grond verbouwd worden. De grond mag niet te nat zijn. In natte gronden worden de bladeren geel. De lichte grond past goed voor de vroege teelt. Erwten zijn 1 jarige planten.

Zaaien kan gedaan worden van februari tot april. Erwten worden meestal gezaaid op een onderlinge afstand van 45 cm. In de rij hebben ze een tussenafstand van 5 centimeter uit elkaar.

De oogst is van juni tot half juli. De peulen dienen sappig geplukt te worden, anders worden de erwten melig van smaak.

Erwten zijn vlinderbloemigen, dit betekent dat de plant zelf zich van stikstof voorziet en de rest in de bodem achterlaat. Daarom mag een erwt nooit twee  keer achter elkaar op hetzelfde perceel geplant worden. (Indo Recipes, 2013)

Doel

100 gram rauwe erwten levert 10 gram eiwit op. Daarom is de erwt een interessant gewas. Het wordt veel gebruikt in veevoer en steeds meer voor de menselijke consumptie. Eiwit is een goede vleesvervanger. Naarmate de wereldbevolking groeit, zal er ook meer eiwit gegeten moeten worden. In vlees zit van nature veel eiwit, maar vlees is duur en kan niet iedereen op de wereld betalen. Daarom wordt er gezocht naar eventuele alternatieven.

Bron: Biobased Innovations Garden Rusthoeve

Meer info