Aardpeer

De aardpeer is een soort uit het geslacht Helianthus. De aardpeer wordt als een vaste plant gekweekt en is familie van de zonnebloem. Van oorsprong groeit de aardpeer in Noord-Amerika. In Frankrijk wordt de knol op grotere schaal geteeld. Verschillende rassen van deze plant kunnen tussen de 1,5 tot 3,5 meter groot worden.
De naam zegt het al, de aardpeer is functioneel door de ondergrondse knol. Deze wortel bevatten fructanen, biotine, calcium, ijzer, natrium en inuline. Ook is bekend dat de wortels geen nitraten opslaan. Een pas geoogste aardpeer is crèmekleurig tot rozerood. De smaak is licht zoet, notig en smaakt een beetje naar een artisjok.

Teelt
Bij een temperatuur van 18 tot 22 graden gaat het zaad kiemen. Wanneer de plant gezaaid wordt, zal het ongeveer 7 tot 14 dagen duren voordat de plant begint te kiemen. Alleen de stevig aanvoelende zaden uit de bloem zijn kiemkrachtig. De bloei wordt bepaald door de stand van de zon. Vanaf oktober oogsten we de knollen, dat kan de hele winter doorgaan. Aardperen zijn winterhard en bevriezen niet. De kleine knolletjes bij het oogsten kunnen het jaar daarna weer vermeerderd worden. Als de aardperen geplant worden, is het de bedoeling dat deze diep genoeg in de rond komen. Het beste is ze 15 centimeter diep te poten met een rijafstand in de rij van 50 centimeter en 60 centimeter tussen de rij. Aardperen vragen een redelijke niet te zware bemesting en goede losse grond. (Gea’s zaaisite en plantjeszaaierij, 2013)

Doel
– De verkoop van inuline als zoetstof
– Alcoholische gisting voor het drankje Tequila
– Productie ethanol, melkzuur en bamsteenzuur.
– Halfproduct in plastic en verfindustrie

Bron: Biobased Innovations Garden Rusthoeve

Meer info

Aardpeer, een potentieel nieuw gewas : teeltonderzoek 1986 – 1989 (Proefstation voor de Akkerbouw en de Groenteteelt in de Vollegrond)