Soja op een correcte manier telen is één ding. Als het niet in uw teeltplan past, kan men er beter niet aan beginnen. Jef Van Meensel, landbouweconoom van het Belgische ILVO, gaf meer uitleg over de rendabiliteit van deze relatief nieuwe teelt.

Bij de vraag ‘Heeft soja plaats in mijn teeltplan?’ zijn er diverse aspecten die het antwoord vormgeven, waaronder verschillende technische aspecten. Economische aspecten hebben betrekking op waar men naartoe gaat met het geoogst product, met andere woorden wat het valorisatietraject is. “Als je dat weet, kan je je afvragen of het rendabel is om het op te nemen in het teeltplan en zo ja ten koste van welke teelten”, leidt Jef zijn presentatie in.

De valorisatietrajecten zijn in het project geïdentificeerd. Men maakt het onderscheid tussen droge sojabonen (die kunnen gebruikt worden voor humane voeding of diervoeding), Edamame (betrekking op de onrijpe peulen, voor groentemix) en ingekuilde soja (als eiwitrijk voeder).

Lees meer op landleven.be