Katrien Quaghebeur, een boerin uit Poperinge, zorgde woensdag voor een primeur op de veiling in Roeselare: ze verkocht er de eerste yacon-oogst, het ‘nieuwe’ knolgewas met Boliviaanse roots.

Yacon komt uit de Andes maar wordt nu ook gewoon op West-Vlaamse bodem geteeld. Katrien Quaghebeur en haar man Rik Notebaert uit Poperinge leverden gisteren de eerste knollen, meteen goed voor 160 kilo.

“Yacon is een product met erg veel potentieel”, zegt Katrien. “We zijn op 25 april dit jaar gestart met de teelt ervan. Het is een exotisch product, waardoor het vorstgevoelig is. De eerste maand van het teeltproces wordt het onder bescherming in potten gekweekt, waarna het wordt overgeplant op het veld om na negen maanden geoogst te worden.”

“De scheuten van yacon zijn kwetsbaar waardoor ze handmatig geoogst moet worden om beschadiging te voorkomen. Dat is behoorlijk arbeidsintensief. Normaal duurt de oogstperiode van oktober tot november.”