De provincie Fryslân onderzoekt de mogelijkheden van een fietsbrug met een biobased composiet. De nieuwe brug over het Van Harimxmakanaal bij Ritsumasyl moet de huidige stalen brug vervangen.

17 meter
Een beweegbare brug van een dergelijk materiaal, met een overspanning van 17 meter, is nog niet eerder gemaakt. Het beoogde materiaal van de brug is nieuw en daarom nog volop in ontwikkeling. Een bouwteam met aannemerscombinatie Reef/Jansen Venneboer en composietproducent Infra Composites onderzoekt samen met de provincie Fryslân of tenminste het beweegbare deel van de fietsbrug van biobased composiet gemaakt kan worden. Pas daarna start de daadwerkelijke bouwfase.
Biobased composiet is een bouwmateriaal dat bestaat uit natuurlijke hars en vezels. Tot nu toe werd vaak een combinatie gebruikt van 80% bio-vezels en 20% glasvezel. Er is nog geen enkele brug in de wereld van 100% biobased composiet. Het bouwteam heeft als ambitie de eerste brug te bouwen die bestaat uit volledig hergebruikt natuurlijk bouwmateriaal. In de onderzoeksfase wordt onder meer getest wat de samenstelling van het materiaal moet zijn om de goede sterkte te behouden en de gewenste levensduur te behalen. Het ontwerp van de brug in Ritsumasyl ontstaat tijdens de onderzoeksfase en is dus afhankelijk van het bouwmateriaal.
Planning
Eind 2017 levert het bouwteam een rapportage op met de mogelijkheden voor een dergelijke brug over het kanaal bij Ritsumasyl. Gedeputeerde Staten nemen uiteindelijk de beslissing om tot de bouw van de brug over te gaan. De bouw zou kunnen starten in 2018.