Gladheidsbestrijding met sap uit bermgras is genomineerd voor de InfraTech Innovatieprijs 2017. De winnaar van de prijs wordt woensdag 18 januari 2017 bekendgemaakt.

De wegen niet bestrooien met zout, maar met sap uit bermgras. Over een aantal jaren is het misschien wel de gewoonste zaak van de wereld. Projectleider Hillebrand Breuker van de provincie Noord-Holland: “Het sap van bermgras is zout. Dat was voor mij de aanleiding om te kijken of we grassap niet kunnen gebruiken voor gladheidsbestrijding.”

Onderzoek
Inmiddels wordt er volop onderzoek gedaan. Samen met aannemers Van Gelder en Van Bodegom, zij maaien in de provincie de bermen, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de TU Delft wordt deze winter in de praktijk getest wat de mogelijkheden zijn. Ook gedeputeerde Jack van der Hoek is enthousiast “Het zou mooi zijn als we het ‘groene strooizout’ kunnen inzetten. Zo gebruiken we onze eigen reststromen en dragen daarmee bij aan de circulaire economie én de natuur.”

Stem voor publieksprijs
De InfaTech Innovatieprijs bestaat uit een juryprijs en een publiekprijs. Het publiek kan via de website van Cobouw stemmen op hun favoriete infra-innovatie. http://www.infratech.nl/over-infratech/infratech-innovatieprijs/inzendingen–nominaties-2017#txt

Bron: provincie Noord-Holland