Het nieuwe onderzoeksinstituut Aachen Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM) gaat zich inzetten om nieuwe hoogwaardige kunststofmaterialen te winnen uit biomassa. Op 9 december is het onderzoeksinstituut geopend.

AMIBM is een samenwerking van RWTH Aachen University, Fraunhofer IME, Maastricht University, Institute for Textile Engineering en Helmholz Institute for Medical Engineering. Het instituut is gevestigd op Chemelot Campus in het Limburgse Geleen.

Nieuwe strategieën
Het nieuwe onderzoekscentrum slaat een andere weg in dan het onderzoek naar gangbare methoden waarbij met ingewikkelde en dure processen bouwstenen voor kunststof worden gewonnen. AMIBM denkt door multidisciplinair samen te werken en met nieuwe strategieën materialen te kunnen ontwikkelen met nieuwe eigenschappen die onderdeel uitmaken van nieuwe producten in medische of industriële toepassingen.
Op Chemelot is gestart met de bouw van een installatie waarmee biobased-vezelmaterialen voor medische toepassingen kunnen worden geproduceerd. Dit gebeurt op pilot-schaal, zodat de materialen getest en verder verbeterd kunnen worden.

Vezels en draden uit bioploymeer
AMIBM wil ook aan de slag met een BiotTex Veldlaboratorium. Dit wordt gezien als een proeftuin voor de ontwikkeling van productieprocessen voor vezels en draden gemaakt van nieuwe en al bestaande biopolymeren. Partners in dit project zijn AMIBM, Modint (de Nederlandse tak van een netwerk van 600 bedrijven in kleding, modeaccessoires, tapijt en (interieur) stoffen) en CHILL (Chemelot innovatie en leren Labs). Ook wordt samengewerkt met producenten van biopolymeer en textiel. Aan BioTex Veldlaboratorium is recent een subsidie van € 760.00 toegekend door Operationeel Programma Zuid-Nederland (OP-Zuid)

Meer info: Brightlands