Vezelverwerkingsbedrijf Hempflax in Oude Pekela opende onlangs een nieuwe fabriek in Roemenië. De fabriek ligt in een gebied waar het bedrijf op 700 hectare al industriële hennep teelt.

Teelt van vlashennep

Teelt van vlashennep

De stap voor een nieuwe fabriek in Roemenië heeft Hempflax al enige jaren geleden ingezet. “Er is een groeiende vraag naar onze producten. Om die reden waren we al met de teelt van vezelhennep in Roemenië gestart. Omdat we ons product lokaal en duurzaam willen verwerken, was een fabriek in het teeltgebied een logische stap”, zegt kwaliteitsmedewerker Annelieke de Haart van Hempflax.

De huidige verwerking van de vezelhennep vindt plaats in de fabriek in Oude Pekela. De grondstoffen voor deze fabriek komen van telers in Noord-Nederland en Duitsland. Op zo’n 1.200 hectare wordt op contractbasis vezelhennep geteeld. Een uitbreiding van de teelt is en was in Nederland en Duitsland niet te verwachten. Om die reden is Hempflax op zoek gegaan naar andere teeltgebieden.

Grond in eigendom

Hempflax beschikt nu in Roemenië over 700 hectare eigen grond waarop voornamelijk vezelhennep wordt geteeld. De gronden liggen in de buurt van Sebeş, een stad in de regio Transsylvanië. Het gebied kent een historie van de teelt van vezelhennep, zo geeft De Haart aan. De afgelopen jaren is vooral veel geëxperimenteerd om de hennepteelt goed van de grond te krijgen. Het eerste jaar was de teelt geen succes. Vorig jaar was er sprake van een goede oogst en ook dit jaar wordt er een soortgelijke opbrengst verwacht.

De hennepteelt gebeurt vooral in eigen beheer. “We hebben een Roemeense locatiemanager en werknemers  in dienst, maar geregeld gaan onze mensen die kant op om de werkzaamheden te coördineren en om de kennis over te dragen.”

Fabriek nog niet op volle kracht

Hennepmatten

Hennepmatten

De fabriek is 16 oktober officieel geopend. De productie is in de testfase en dat zal de komende tijd nog zo blijven. “We gaan eerst de machinelijnen afstellen en de productiemedewerkers trainen voordat we de productie gaan opschalen.” Uiteindelijk zal de fabriek hennepvezels en hennephout als grondstoffen gaan leveren. Deze producten worden vervolgens in andere industriesectoren gebruikt. Zo worden de vezels toegepast in onder meer de auto- (panelen van autodeuren) en textiel-industrie. Hennephout vindt een weg in strooisel voor stallen en in de bouw als isolatiemateriaal. Daarnaast is ook het zaad van de plant geschikt voor gebruik in de voedingsmiddelindustrie.

De Roemeense fabriek draait vooralsnog 8 uur per dag. Dit in tegenstelling tot de fabriek in Nederland die vijf dagen per week 24 uur draait. De Roemeense fabriek heeft een grotere capaciteit vergeleken met Nederland. Op maximale capaciteit 24/7 kan ruim 5.000 hectare hennep verwerkt worden. Mocht de vraag naar hennep toenemen, dan ligt een uitbreiding van de teelt in Roemenië in het verschiet.

Financiering

De kosten van de bouw van de fabriek bedroegen €5 miljoen. “Veel geld maar de investering was veel hoger geweest als we niet zelf de componenten voor de installatie bouwden en modificeren.” De investering is grotendeels gedaan zonder EU-subsidies met uitzondering van een bijdrage in investering van de landbouwmachines. De financiering is volledig uit eigen middelen gedaan.

Risicospreiding

De keuze voor de teelt in een ander gebied heeft volgens De Haart ook alles te maken met risicospreiding. “Het is een natuurproduct dus de oogst kan tegenvallen door de weersomstandigheden . Door de hennepteelt te spreiden, verlagen we dit risico.” Om die reden heeft het bedrijf ook in het oosten van Duitsland circa 200 hectare vezelhennep onder contractteelt. Overigens kent de teelt van vezelhennep een groot voordeel. Het gewas kan in principe jaar in jaar uit op dezelfde grond staan en hoeft dus niet, zoals bijvoorbeeld bij aardappels, in vruchtwisseling te worden geteeld.

Hennep verwerken

 

De kunst van het hennep verwerken is het zo goed mogelijk scheiden van de houtkern en de bastvezel. Hoe schoner de vezel uit het proces komt, des te hoger is de kwaliteit van de vezel.

In het productieproces zijn grofweg twee stappen te herkennen. Eerst wordt de vezel gescheiden van de houtkern. De grove en nog licht verontreinigde vezel wordt dan door een serie van machines gevoerd die de vezel mechanisch fijnopenen. Het fijnopenen maakt van dikke vezelbundels dunnere vezelbundels zodat de vezel bij de klant zich beter laat verwerken. Voor wie goed kijkt kan het ouderwetse hekelen terug zien in de machines.

De productielijn is in staat om vele kwaliteiten vezel te maken. Van laagwaardig naar hoogwaardig is dat: papiervezel, isolatievezel, technische vezel (automotive quality) en textielvezel.

Bron: Hempflax

Dit artikel van Citaat is eerder geschreven voor de webportal agroberichtenbuitenland.nl